Debatemne: Thai-Dk Din debat side :: Saudiarabisk kvinde på flugt får lov til at blive i Thailand

Oprettet af cart d. 09-01-2019 07:35
#2

Religionsfrihed er også retten til ikke at tro
En ung kvinde på flugt kan åbne verdens øjne for undertrykkelsen af kvinder i Saudi-Arabien – og for et blivende problem i islam: Det er alt for svært at få lov til at forlade religionen.


Rahaf Mohammed al-Qunun er 18 år, på flugt fra sin familie i Saudi-Arabien og er på få dage blevet et internationalt symbol.

Hun havde købt flybillet til Australien, men hun blev lørdag tilbageholdt under en mellemlanding i Bangkok. En repræsentant fra Saudi-Arabiens ambassade i Thailand mødte frem og fik lov til at fratage den unge kvinde hendes pas. Dermed havde hun udsigt til at blive sendt tilbage til det religiøse diktatur, men den skæbne var Rahaf Mohammed al-Qunun ikke parat til at acceptere. Hun oprettede en profil på Twitter og begyndte at sende nødråb ud til verden.

En resolut handling, der viste, at sociale medier stadig kan bruges til at bekæmpe undertrykkelse. I skrivende stund nærmer Rahaf Mohammed al-Qunun sig 100.000 følgere på Twitter, og hun har sat en international bølge af reaktioner i gang. Menneskeretsgrupper, politikere og medier verden over har sat hendes sag på dagsordenen. Flere lande har tilbudt hende asyl, og også hjemme i Saudi-Arabien ruller debatten – mellem traditionalister, der bogstavelig talt ønsker hende død, og reformtilhængere, som håber på demokratiske forandringer.

Thailand har også reageret og involveret FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), som skal være med til at afgøre, hvor Rahaf Mohammed al-Qunun kan rejse hen. Hun er bange for at vende tilbage til Saudi-Arabien, fordi hun ikke længere tror på islam og heller ikke vil acceptere et arrangeret ægteskab. Men sådan en baggrundshistorie ville hun være i livsfare i Saudi-Arabien.

Det lykkes langt fra altid, når saudi-arabiske kvinder forsøger at finde friheden. I april sidste år blev den 24-årige Dina Ali Lasloom tilbageholdt i en lufthavn i Filippinerne. Hun forsøgte også at lægge en video på sociale medier med et nødråb, men hun blev ikke hørt og endte tilbage i Saudi-Arabien.

Denne gang fik aktivismen den rigtige opmærksomhed, og vi må håbe, at det er et tegn på, at verdenssamfundet er parat til at vie menneskerettighedskrænkelser i Saudi-Arabien større opmærksomhed. Det bestialske drab på den saudi-arabiske journalist Jamal Khashoggi, som blev slået ihjel og parteret på det saudiske konsulat i Istanbul, har vist, at den saudiske kronprins Mohammed bin Salman langtfra er den moderne reformator, som mange i Vesten havde håbet på.

Når det gælder kvinders retsstilling, er forholdene i Saudi-Arabien stadig middelalderlige. Kvinder har netop fået lov til at køre bil og tage arbejde, men de er stadig underlagt mandlige værgers totale autoritet og dermed frarøvet basale frihedsrettigheder. Den kvindekamp må vi ikke svigte, ligesom vi ikke må glemme at kæmpe for religions- og åndsfriheden verden over.

»Apostasi, frafald fra religionen, indebærer dødsstraf i 12 lande, som alle er muslimske eller domineret af muslimer.«

læs mere her https://www.berli...kke-at-tro