Debatemne: Thai-Dk Din debat side :: Danske familier flygter til Flensborg

Oprettet af eneber d. 23-10-2018 06:10
#4

www.thai-dk.dk/uploads/larsen121212.jpg

Familier flygter til Flensborg: Betaler Leif 300 euro for hjælp til familiesammenføring
Leif Larsen hjælper familier med at opholde sig i Flensborg, så de kan søge om familiesammenføring i Danmark.


Et smut over grænsen kan være afgørende for, at danske familier med udenlandske familiemedlemmer får opholdstilladelse i Danmark.

I det nordlige Flensborg bor Leif Larsen, der har gjort det til sin mission at hjælpe familier med at starte et liv syd for grænsen. Fælles for de familier, han hjælper, er, at et eller flere familiemedlemmer har fået afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse i Danmark.

Ved at flytte til et andet EU-land kan familierne med EU-retten i ryggen få nyt håb om et liv sammen.

Vejledning fra kontoret i dagligstuen
Leif Larsen bor i en lejlighed med sin filippinske kone, Edelyn. Her får de ofte besøg af familier, som søger råd og vejledning om opholdstilladelse i Danmark.

- Ofte er det danskere med en udenlandsk ægtefælle eller udenlandske børn, der kommer, fordi de ikke kan få opholdstilladelse i Danmark. De kommer, fordi jeg kan hjælpe dem med at finde sig til rette i det tyske, siger Leif Larsen.

Dagligstuens spisebord fungerer som kontor, hvor han vejleder om juridiske forhold. Samtidig hjælper han også familierne med praktiske gøremål såsom indkøb og teknisk hjælp til mobiltelefoner.

Selv om lejligheden kun ligger en spytklat fra den dansk-tyske grænse, er det nok til at hjælpe familierne.

Hvis en dansker med udenlandsk ægtefælle opholder sig i et andet EU-land i mindst tre måneder, giver det dem udvidede muligheder for at få opholdstilladelse i Danmark.

- Når en dansker bosætter sig i eksempelvis Tyskland, så aktiverer de deres unionsborgerskab, og det giver udvidede rettigheder i forhold til opholdstilladelsen, siger Leif Larsen.

Helt simpelt er det dog ikke. Familierne skal kunne dokumentere deres tilknytning til det EU-land, de har boet i midlertidigt, gennem blandt andet lejekontrakt og bolig, forsikring, bankkonto og mobilnummer.

Hjælp til familien på fjerde sal
På fjerde sal et andet sted i Flensborg bor danskeren Christian Vestergaard sammen med sin thailandske kone Nam og sin 13-årige steddatter Poy. Parret blev gift sidste år, men trods ægteskabet fik Poy afslag på opholdstilladelse i Danmark.

- Da Poy fik afslag, var der kun en ting at gøre. Hun havde fem dage til at flytte ud af Danmark, fortæller Christian Vestergaard.


Familien har skiftet den 250 kvadratmeter store landejendom på Djursland ud med en sparsomt indrettet lejlighed i Flensborg. Det er en stor omvæltning at starte et nyt liv syd for grænsen, mener Christian Vestergaard, der søgte hjælp hos Leif.

- Leif hjælper os med alt, vi har brug for. Alt. Jeg kan kun turisttysk, derfor har han hjulpet med breve, papirer og besøg på forskellige kontorer. Det er utrolig trygt, at Leif kan hjælpe os, siger han.

Christian Vestergaard selv beskriver det som et nødvendigt onde at bo i Flensborg. Selvom familien forsøger at få livet til at fungere i den tyske by, er planen at flytte tilbage til Danmark, når de får deres EU-bevis. Beviset kan dokumentere deres tilknytning til Tyskland, så de senere kan søge familiesammenføring efter EU-retten i Danmark.

Ægteskab Uden Grænser: - Der er reelt kun én mulighed
Christian Vestergaards familie er langt fra den eneste, der flytter uden for Danmark i håbet om få lov til at leve sammen som familie. Flere har fået øjnene op for at et ophold i et andet EU-land, kan give andre rettigheder med EU-retten.

Retten til fri bevægelighed i EU sikrer, at borgere kan opholde sig i andre EU-lande. Et ophold i over tre måneder forbedrer familiens muligheder for at få lov til at være sammen i Danmark, fortæller Kim Nyberg, der er formand for Ægteskab Uden Grænser.

- Der er reelt kun én mulighed, og det er at flytte til et andet EU-land og få sin familie med derned. Gør man det, har man retten til at bo sammen med sin familie. Og man har retten til at flytte tilbage til Danmark som familie, uden at den bliver splittet fra hinanden igen på et senere tidspunkt, siger han.

Når en familie flytter tilbage til Danmark igen, bliver deres ansøgning for familiesammenføring vurderet på et andet grundlag end de danske regler.

Landsforeningen Ægteskab Uden Grænser anslår, at omkring 250-300 par hvert år flytter væk fra Danmark for at søge om familiesammenføring efter EU-retten.

Det er ikke retfærdigt, at danskere skal sættes i den situation. Det er frustrerende for en familie.

LEIF LARSEN
Ingen planer om Danmark
I 2012 flyttede Leif Larsen selv til Flensborg med sin filippinske kone, som han giftede sig med et par år tidligere. Leif og Edelyn har en hverdag i Flensborg og har ikke planer om at flytte tilbage til Danmark, men hjælper i stedet andre. Hans egen situation har inspireret ham til at hjælpe andre.

- Det er ikke retfærdigt, at danskere skal sættes i den situation. Det er frustrerende for en familie. Jeg føler, at jeg gør noget godt ved at hjælpe dem, siger Leif Larsen.

Typisk betaler familierne Leif Larsen op mod 300-400 euro for den hjælp, de får. Indtil videre har Leif Larsen hjulpet omkring 40 familier.

https://www.dr.dk...hjaelp-til

Redigeret af ADM d. 23-10-2018 07:48