Se emne

Hvem er her? 1 gæst(er)
 Udskriv emne
Sømandskongen på dannelsesrejse i 1930
Svend Olsen
#1 Udskriv indlæg
Skrevet d. 07-06-2021 18:21
Bruger avatar

Bruger

Antal indlæg: 58
Tilmeldt: 27.06.12
 Status: Offline

Sømandskongen fik sandsynligvis tatovering i Siam i 1930

www.thai-dk.dk/uploads/2019.12.29-soemandskongen-1024x678.jpg

Kong Frederik den 9. var berømt for sine tatoveringer. Danmarks Radio har forsøgt at finde ud af hvilken han havde, hvor han fik dem og hvad de forestillede.

I 1930 som 31-årig var Frederik på en fem måneder lang dannelsesrejse i Asien. På billeder fra 1929 havde han ikke nogle tatoveringer, men det havde han efter hjemkomsten.

Den ene tatovering, en cirka 35 cm lang drage på venstre overarm, stammer sandsynligvis fra Japan af. På højre underarm fik Frederik også en drage (se billedet). Den drage er sandsynligvis lavet i Siam – det nuværende Thailand – som Frederik også besøgte på sin rejse.

Se mere om Frederik den 9., hans tatoveringer og hans krop her: »Sømandskongen inderst inde (DR)


I Frederik IX’s dage
Fra bogen »I Frederik IX’s dage« af Mogens Mugge Hansen:


Som kronprins foretog Frederik flere rejser. Han besøgte gang på gang London, hvor han plejede at bo hos gesandt Preben Ahlefeldt-Laurvig, og i 1925 var han i Paris for at indvi den danske pavillon til verdensudstillingen. Mest berømt af alle hans rejser er nok turen til Østen sammen med broderen Knud og med prins Axel. Den begyndte i januar 1930 og gik til bl.a. Siam, det nuværende Thailand. Osvald Helmuth sang om denne rejse i Scala-revyen, og visen – »Tre raske prinser højt fra nord« – er så god, at den stadig spilles jævnligt i radioen. Sangen adskiller sig kun i sin mesterlige satire fra virkelighedens togt.

I februar ankrede man op ved »De fire elefanters ø« ud for Menamfloden i Siam, hvor det kongelige selskab blev modtaget af den siamesiske overhofmarskal, prins Suravongse. Med yachten »Talang« sejlede man til paladsbyen ved Bangkok, hvor den siamesiske tronfølger, kronprins Nakonsavan, og den lærde prins Damrong, historiker, arkæolog og gennem en snes år sit lands første indenrigsminister, tog imod de nordiske gæster i spidsen for et helt kontingent af siamesiske prinser og prinsesser, efterkommere af de to navnkundige konger Chulalongkorn og Nonggut. Klart, at der var mange medlemmer af kongefamilien, når Chulalongkorn alene havde 92 hustruer og 76 sønner og døtre.

I en Rolls Royce 1930 kørte de »tre raske prinser højt fra nord« til Ambara slottet, hvor kongen og dronningen bød selskabet og specielt kronprins Frederik velkommen. Han var den første europæiske tronfølger, der gæstede Siam. Og han var en kær repræsentant for det land, som har stået i så nær forbindelse med Thailand. Resultaterne er mange: ØKs stærke position i Bangkok markantest af alle.

Dagene gik med udflugter til skønne templer, der funklede i marmor og guld, og over hvilke Buddhas evige smil lyste. En række strålende fester åbenbarede hele Det fjerne Østens gyldne pragt og rige farveskala. Den dårende charme blev øst ud over selskabet. Man kunne ikke være deltager i en sådan rejse uden at blive vildt betaget.

Frederik IX var ingen undtagelse.

Tre raske prinser højt fra nord




I 1930 foretog kronprins Frederik sammen med sin bror Knud og med prins Axel en rejse med ØKs Fionia til Siam. Den rejse blev på sin vis hvermands eje gennem Osvald Helmuths vise i Scalarevyen: Tre raske prinser højt fra nord.

Visen har musik af Kaj Rosenberg, tekst af Osvald Helmuth og Flemming Geill og vocalen blev fremført af Osvald Helmuth.

Gensynet med Thailand

I 1962 da kronprins Frederik var blevet til Kong Frederik den 9. besøgte han igen Thailand. Denne gang sammen med Dronning Ingrid. Dette besøg kan man læse og se nærmere om her:

»Med kongeparret i Thailand anno 1962
Til forsiden  Til toppen  Til bunden
Gå til debat:
 

Alt indhold på denne side er Copyright @ copy 2009 Thai DK Debat Forum Alle rettigheder forbeholdes Siden er optimeret til 1024 * 768
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Siden dannet på: 0.35 sekunder | 97,871,932 Unikke besøg | jQ Blog